Slovenky natiahli víťaznú sériu, Bielorusko zdolali 3:2

18.06.2016 Celý región

Drač 17. júna (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky vyhrali aj svoj štvrtý zápas v Európskej lige. Vo svojom prvom stretnutí na turnaji v albánskom prímorskom meste Drač zvíťazili nad Bieloruskom 3:2 a upevnili si pozíciu na čele A-skupiny. Slovenky viedli 2:0, potom sa síce dostali k slovu súperky, ale rozhodujúci piaty set bol jasne v réžii zverenkýň Mareka Rojka.

Večer prekvapujúco vyhralo domáce Albánsko nad Poľskom 3:2 a dosiahlo prvé víťazstvo v súťaži.

Európska liga žien, 2. turnaj A-skupiny (Drač, Alb.):

Slovensko - Bielorusko 3:2 (23, 20, -19, -15, 8)
Zápas trval 126 minút. Rozhodovali: Vedris (Chorv.) a Daniilidouová (Gr.), 100 divákov.

SR: Koseková 2, Kubová 9, Abrhámová 17, Drobňáková 16, Pencová 13, Radosová 4, libero Valachová (Kuciaková 2, Salanciová 2, Palgutová 1, Šmitalová 1, Ovečková). Tréner: M. Rojko.

Bielorusko: Kapková 2, Klimovičová 11, Malasajová 14, Gareliková 1, Silanjevová 23, Barysevičová 11, libero Pauliukoskaja (Seriková 10, Fedarinčiková, Kučková 1, Griskevičová 2). Tréner: A. Klimovič.

V základnej zostave Sloveniek nastúpila smečiarka Radosová, ktorá na prvom turnaji v Poľsku pre chorobu nehrala a hneď na začiatku zápasu sa uviedla esom na 1:0. Druhý servis pokazila a následne Bielorusky odskočili na 5:2. Slovenky vyrovnali na 5:5 a súperi sa ťahali do 16:16. Následne Slovenky odskočili na tri body 19:16, ale o chvíľu bolo 19:18. Úspešným smečom i blokom znova poslala do trojbodového náskoku 21:18 Radosová, ale ani to Bielorusky nezlomilo – 21:20. V závere prehrávali Slovenky 22:23, Kubovej jednoblok na 24:23 a Abrhámovej eso na 25:23 však rozhodli o prvom úspešnom kroku.

Aj druhý set začali lepšie Bielorusky, ktoré viedli 6:4. Ich snahu o únik však súperky rýchlo zachytili – 6:6. Ich parádna chvíľa prišla od stavu 10:10, keď pri Salanciovej podaní ušli na 15:10. Pohodlný náskok si už ustrážili a bodku za setom urobila úspešným útokom opäť Abrhámová.

Žiaľ, ani stav 2:0 slovenským reprezentantkám nestačil na pokojný finiš. V treťom sete stále iba doťahovali náskok Bielorusiek, prehrávali 3:5, 9:15 či 13:18. Súper ožil, úradoval aj výbornou obranou a pod tým tlakom sa hra slovenského tímu rozsypala. Až do takého extrému, že na začiatku štvrtého setu prehrával 0:7 a 2:8, neskôr 9:18 a už manko nezmazal.

Štvrtý raz v tejto sezóne tak Slovenky odohrali tajbrejk. Na začiatku viedli 2:0 a 3:1. Zápas gradoval do veľkej drámy, Drobňáková zvýšila na 4:2, ale po dvoch chybách SR bolo 4:4. Bielorusky, pre ktoré to bol "životne dôležitý" duel, bojovali o dušu. Slovenky si trocha vydýchli, keď Pencová esom na zadnú čiaru upravila na 7:4. Strany sa menili za stavu 8:4. Slovenky po dvoch prehratých setoch vstali z popola, udržiavali si viacbodový náskok a v útoku stredom siete sa presadzovala Abrhámová. Za stavu 14:7 ešte Drobňáková pri prvom mečbale bola v sieti, ale následne Bielorusky pokazili podanie a na veľkú radosť Sloveniek tak ukončili predlhé a nervydrásajúce stretnutie.

Hlasy po zápase:

Marek Rojko, tréner SR: "Neprekvapuje ma, že Bielorusky otočia nejakým spôsobom zápas. Chceli sme vyhrať za tri body, ale nakoniec sme v treťom a štvrtom sete nemali veľmi šancu. Na konci štvrtého som preto stiahol nahrávačku Kosekovú a prebrali sme piaty set, aby sme sa vrátili k nášmu štýlu. Na to, že po dvoch prehratých setoch bolo družstvo dole, sme ten posledný odohrali excelentne. Mali sme ho pod kontrolou bez drámy, čo je cenné. Nemali sme úplne zdravú liberku Valachovú, ktorá už pár dní mala žalúdočné problémy. Libero je emočne dôležitý post, som rád, že ustála zápas. Zápas s Bieloruskom bol v tejto sezóne obojstranne najslabší reprezentačný zápas, v Európskej lige sme však štvrtý raz v rade vyhrali, z toho druhý tajbrejk. V takýchto zápasoch sa hráčky posúvajú. To sebavedomie do ďalšej časti súťaže budeme mať."

Michaela Abrhámová, blokárka SR: "Dva sety sme mali pod kontrolou, aj keď začiatky boli vyrovnané. Bielorusky však začali riskovať, vyšiel im servis. My sme mali problém na prihrávke, dostali sa na koňa. Piaty set sme zabrali na servise i v dohrávke na bloku a tam to už bolo jasné. Verili sme si v tajbrejku, aj keď súper vyrovnal na 2:2. Obojstranne to bol slabší zápas, oba tímy robili chyby."

Jaroslava Pencová, blokárka SR: "Bol to podobný zápas, aký sme odohrali na prvom turnaji v Twardogóre s Poľkami. Mali sme ho dobre rozbehnutý a nakoniec sme ho vyhrali 3:2. Dôležité bolo, že sme tajbrejk zvládli, keď rátam aj prípravné duely v Slovinsku tak už štvrtý v tejto sezóne. Pokiaľ v sobotu zvládneme aj zápas s domácim Albánskom, tak sa nám bude ľahšie dýchať."


druhý piatkový výsledok:

Albánsko - Poľsko 3:2 (-23, 21, 29, -18, 13)

Tabuľka A-skupiny:

1. SLOVENSKO 4 4 0 12:6 10
2. Poľsko 4 2 2 10:9 6
3. Bielorusko 4 1 3 8:11 4
4. Albánsko 4 1 3 7:11 3
 

Vyberte región